Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Védjük meg!!

2009.08.29

Kép Az oroszlánok régi elterjedési területeik 80 százalékát veszítették el a múlt században, és nem szeretnénk, ha a történet megismétlődne.
Az oroszlánok egész Afrika területén veszélyeztetettnek mondhatók, fenyegetettségük különösen nagy a sűrűn lakott nyugati területeken. Az egyik legfontosabb feladatuk a kutatóknak  az oroszlánok számának és eloszlásának pontos meghatározása volt. Ismereteik pontosításával próbálják beazonosítani az oroszlánok megőrzésének legjelentősebb területeit. Nowell elmondta, feltevéseik szerint 34 állam van Afrikában, mely az oroszlánok földrajzi elterjedésének területére esik. Pontos adatok szórványosan fordulnak csak elő, az viszont kétségtelen, hogy a ragadozó nagyvad sokkal jobban érzi magát a kontinens keleti és déli részén, mint máshol. Becslések szerint számuk 23 ezer és 40 ezer között van. Ebből csupán 2 ezer és 4 ezer közé tehető az Afrika nyugati és középső részén előforduló oroszlánok száma, a többi Kelet- és Dél-Afrikában él.
A sivatagok és esőerdők kivételével mindenütt megtalálhatók.
A nyugat- és közép-afrikai populáció jórészt kicsi és elszigetelt, ami az állatok génbankja miatt ad okot aggodalomra. A kis egyedszám a populáció betegségek és más hirtelen stresszhatások általi sebezhetőségét is jelenti. A sűrűn lakott Nyugat-Afrika nagy részén az oroszlán élőhelyét termőföldekké alakították. – Elsődleges fontosságú feladat az oroszlánok prédaállatainak helyzetén változtatni. Ha nincs mit enniük, akkor haszonállatokra és olykor-olykor emberre támadnak. Egyik feladatunk, hogy olyan stratégiákkal álljunk elő, melyekkel az oroszlán-ember viszony javítható. Kép

Egyik járható út, a sikeres oroszlánvadászatok Tanzániából, Zimbabweből és Dél-Afrikából más országokba telepítése. Amíg az oroszlánvadászat fenntartható módon folyik, és nem befolyásolja az oroszlán populáció életképességét, addig az érintett államok támogatják az elképzelést. Segít pénzt gyűjteni a természetmegőrzésre, és elfogadhatóvá teszi a helyi lakosok számára, hogy oroszlánok szomszédságában éljenek. Afrikán kívül az egyetlen vadon élő oroszlán populáció az indiai Gir erdőhöz kötődik.